België: Het muziekinstrumentenmuseum in Brussel bezoeken

België: Het muziekinstrumentenmuseum in Brussel bezoeken.

Ben je op zoek naar een unieke culturele ervaring in België? Breng dan een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Dit bijzondere museum is gevuld met de meest diverse collectie van muziekinstrumenten uit de hele wereld en biedt een onvergetelijke ervaring voor zowel muziekliefhebbers als nieuwsgierige bezoekers.

Het muziekinstrumentenmuseum is gelegen in het prachtige Jubelpark in Brussel en is gemakkelijk te bereiken. Het museum beschikt over een uitgestrekte collectie van meer dan 8.000 muziekinstrumenten, waaronder enkele zeer zeldzame exemplaren, die samen de geschiedenis van de menselijke muziek cultuur weerspiegelen.

Als je geïnteresseerd bent in het bezoeken van het muziekinstrumentenmuseum in Brussel, lees dan verder om alles te ontdekken wat je moet weten over de geschiedenis, de collectie en de praktische informatie voor je bezoek.

Wil je België op een bijzondere manier ontdekken? Breng dan een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Dit museum biedt een unieke ervaring en laat je kennismaken met een grote collectie van muziekinstrumenten van over de hele wereld. Een must-see voor alle muziekliefhebbers!

Muziekinstrumenten van over de hele wereld

Het muziekinstrumentenmuseum in Brussel is de thuisbasis van een indrukwekkende collectie van muziekinstrumenten. Hier vind je niet alleen klassieke instrumenten, zoals piano’s en violen, maar ook exotische instrumenten uit Azië en Afrika. Maak kennis met diverse stijlen en geluiden en ontdek de betekenis achter elk instrument. Van middeleeuwse luiten tot moderne elektronische gitaren, het muziekinstrumentenmuseum heeft het allemaal.

“Het muziekinstrumentenmuseum is een verborgen schat in België. Ik was zo onder de indruk van de diverse collectie en de geschiedenis achter de instrumenten. Het is een unieke ervaring die ik aan iedereen zou aanbevelen!”

Dompel jezelf onder in de muziekgeschiedenis en sta versteld van de verschillende instrumenten die je hier kunt vinden.

Een unieke ervaring in België

Het muziekinstrumentenmuseum is niet alleen een museum, maar ook een ervaring. Hier kun je luisteren naar de diverse geluiden van de instrumenten en leren over de rol die ze hebben gespeeld in de geschiedenis van muziek. Het museum biedt ook interactieve tentoonstellingen en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. Dit maakt het museum een fijne plek om samen te ontdekken en te leren over muziek.

Breng een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum in België

Ben je klaar om deze unieke ervaring te beleven? Het muziekinstrumentenmuseum bevindt zich in het hart van Brussel en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en toegang is betaald.

Plan vandaag nog je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum en ontdek de fascinerende wereld van muziekinstrumenten!

De geschiedenis van het muziekinstrumentenmuseum

Het muziekinstrumentenmuseum in Brussel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1877. Het begon allemaal toen de Belgische staat een collectie aankocht van 46 muziekinstrumenten van de hand van de bekende Antwerpse bouwer Henry Van De Velde. De collectie werd aanvankelijk tentoongesteld in het Koninklijk Conservatorium van Brussel, maar werd al snel te groot voor de beschikbare ruimte.

In 1888 verhuisde de collectie naar het Jubelpark, waar een nieuw museum voor de muziekinstrumenten werd gebouwd. Het ontwerp was het werk van de Belgische architect Gédéon Bordiau en is een meesterwerk van neoclassicistische architectuur. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte het gebouw echter zwaar beschadigd, en het duurde tot 1978 voordat het volledig werd gerenoveerd en heropend. In 2000 werd het museum nogmaals gerenoveerd en uitgebreid om de collectie beter te kunnen presenteren aan het publiek.

Vandaag de dag is het muziekinstrumentenmuseum een van de belangrijkste muziekinstrumentenmusea ter wereld, met meer dan 8000 instrumenten uit alle hoeken van de wereld en uit verschillende tijdperken en culturen. Het museum is een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Brussel en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

De diverse collectie van het muziekinstrumentenmuseum

Het muziekinstrumentenmuseum beschikt over een uitgebreide collectie van muziekinstrumenten van over de hele wereld. Hier vind je instrumenten uit verschillende culturen en tijdperken, elk met hun eigen verhaal en unieke geluid.

Van antieke piano’s en vioolbouwers tot exotische instrumenten uit Azië en Afrika, het muziekinstrumentenmuseum heeft het allemaal. Neem bijvoorbeeld de Indiase sitar, een snaarinstrument dat vaak wordt geassocieerd met de muziek van Ravi Shankar. Of de panfluit, een instrument uit Zuid-Amerika dat bekendheid heeft gekregen door artiesten zoals Zamfir.

Naast deze bekende instrumenten heeft het museum ook enkele minder bekende instrumenten. Wist je bijvoorbeeld dat er een instrument genaamd de viola d’amore is dat is ontworpen om romantische muzikale tonen te produceren? Het is slechts een van de vele voorbeelden van de opmerkelijke instrumenten die hier te vinden zijn.

Terwijl je door de diverse collectie van het muziekinstrumentenmuseum loopt, zul je zowel bekende als onbekende instrumenten tegenkomen die je zullen verbazen en inspireren.

muziekinstrumenten collectie in het muziekinstrumentenmuseum

Tijdelijke exposities en evenementen

Het muziekinstrumentenmuseum organiseert regelmatig tijdelijke exposities en evenementen om bezoekers te verrassen en te inspireren.

Of je nu geïnteresseerd bent in klassieke muziek, jazz of wereldmuziek, er is altijd wel iets te ontdekken tijdens een bezoek aan het museum.

Huidige exposities en evenementen

Op dit moment is er bijvoorbeeld een tentoonstelling van de Japanse muzikant Yu Arauchi, die verschillende instrumenten bespeelt zoals de koto, shamisen en shakuhachi.

Daarnaast kun je genieten van live muziekoptredens in de lobby van het museum, georganiseerd in samenwerking met lokale muzikanten en artiesten.

Reserveren en meer informatie

Als je meer wilt weten over de huidige exposities en evenementen in het muziekinstrumentenmuseum, raadpleeg dan de officiële website voor meer informatie.

Wil je een specifiek evenement bijwonen of een reservering maken voor een bepaalde tentoonstelling? Controleer dan van tevoren de beschikbaarheid en reserveer jouw plek om teleurstelling te voorkomen!

Praktische informatie voor een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum

Ben je van plan om het muziekinstrumentenmuseum in Brussel te bezoeken? Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt.

Adres: Hofberg 2, 1000 Brussel

Het museum is gevestigd in het hart van Brussel, op loopafstand van andere populaire bezienswaardigheden zoals de Grote Markt en het Koninklijk Paleis. Het is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn verschillende parkeergarages in de buurt als je met de auto komt.

Tip: Overweeg om het openbaar vervoer te nemen, omdat parkeren in het centrum van Brussel duur kan zijn.

Openingstijden

Het muziekinstrumentenmuseum is elke dag open, behalve op maandag. Hier vind je de openingstijden:

 • Dinsdag: 9:30 – 17:00
 • Woensdag: 9:30 – 17:00
 • Donderdag: 9:30 – 17:00
 • Vrijdag: 9:30 – 17:00
 • Zaterdag: 9:30 – 17:00
 • Zondag: 9:30 – 17:00

Tip: Kom vroeg op de dag om de drukte te vermijden en optimaal van je bezoek te genieten.

Toegangsprijzen

De toegangsprijzen zijn als volgt:

 • Volwassenen: €10
 • Senioren en studenten: €8
 • Kinderen jonger dan 18 jaar: gratis

Tip: Overweeg om een Brussel Card te kopen. Hiermee krijg je toegang tot verschillende musea en attracties in de stad, waaronder het muziekinstrumentenmuseum.

Met deze praktische informatie kan je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum in Brussel niet meer fout gaan. Veel plezier!

Bezoek het muziekinstrumentenmuseum in Brussel

Wil je dit indrukwekkende muziekinstrumentenmuseum in werkelijkheid ontdekken? Het museum is gevestigd in het hart van Brussel, op slechts korte loopafstand van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het adres van het museum is:

Muziekinstrumentenmuseum
Rue Montagne de la Cour 2
1000 Brussel

Je kunt het museum gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer of te voet vanuit het centrum van Brussel. Als je met de metro reist, neem dan de lijnen 2 of 6 naar het station Troon. Vanaf daar is het slechts een korte wandeling naar het museum. Als je liever met de bus reist, zijn er tal van buslijnen die stoppen bij het Koningsplein of het Paleis van Justitie, beide op loopafstand van het museum.

De openingstijden van het museum zijn als volgt:

 1. Maandag: 09:30 – 17:00
 2. Dinsdag: Gesloten
 3. Woensdag: 09:30 – 17:00
 4. Donderdag: 09:30 – 17:00
 5. Vrijdag: 09:30 – 17:00
 6. Zaterdag: 09:30 – 17:00
 7. Zondag: 09:30 – 17:00

Houd er rekening mee dat het museum gesloten is op dinsdag en op feestdagen. De toegangsprijs voor volwassenen is €10, voor studenten is dit €8 en kinderen jonger dan 18 jaar mogen gratis naar binnen. Als je van plan bent om met een groep van meer dan 10 personen te bezoeken, neem dan van tevoren contact op met het museum om een rondleiding te regelen.

Muziekinstrumentenmuseum

Plan je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum in Brussel vandaag nog en ontdek de rijke geschiedenis en diverse collectie van dit unieke museum. Vergeet niet om van tevoren je tickets te reserveren om tijd te besparen bij de ingang.

Rondleidingen en educatieve programma’s

Wil je het beste uit je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum halen? Maak dan gebruik van een van de rondleidingen of educatieve programma’s. Met een ervaren gids ontdek je meer over de verschillende instrumenten en hun plaats in de muziekgeschiedenis.

Een divers aanbod aan rondleidingen

Het muziekinstrumentenmuseum heeft een divers aanbod aan rondleidingen, gericht op verschillende leeftijdsgroepen en interesses. Zo zijn er speciale rondleidingen voor kinderen, families en studenten, maar ook voor groepen volwassenen die geïnteresseerd zijn in specifieke stijlen of periodes.

 • Speciale groepsrondleiding over de geschiedenis en evolutie van de piano
 • Rondleiding voor studenten over de muziekgeschiedenis van België
 • Rondleiding voor kinderen over instrumenten van over de hele wereld
 • Thematische rondleidingen voor groepen volwassenen over bijvoorbeeld jazz of klassieke muziek

Je kunt de beschikbare rondleidingen bekijken op de website van het muziekinstrumentenmuseum en vooraf reserveren om te zorgen dat je plekje is gegarandeerd. De prijzen zijn inclusief toegang tot het museum.

Educatieve programma’s voor jong en oud

Het muziekinstrumentenmuseum biedt ook educatieve programma’s aan voor verschillende doelgroepen, waaronder scholen en families. Hierbij wordt op interactieve wijze kennis gemaakt met de geschiedenis en diversiteit van muziekinstrumenten, en worden deelnemers aangemoedigd om zelf ook muziek te maken.

“De educatieve programma’s zijn een leuke en leerzame manier om een middag door te brengen met de familie. Onze kinderen hebben hier erg van genoten!” – Familie Jansen

De educatieve programma’s variëren van workshops tot lezingen en concerten, en zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Bekijk het aanbod op de website van het muziekinstrumentenmuseum en reserveer vooraf om teleurstelling te voorkomen.

Het muziekinstrumentenmuseum online ontdekken

Kan je niet fysiek naar het muziekinstrumentenmuseum in Brussel reizen? Geen zorgen, want je kunt nu vanuit huis de collectie van het museum online ontdekken. Virtuele rondleidingen en online tentoonstellingen bieden je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het museum vanuit de comfort van je eigen huis.

Op de website van het muziekinstrumentenmuseum kun je deelnemen aan verschillende rondleidingen en exposities. Er worden ook regelmatig concerten en educatieve activiteiten georganiseerd die je online kunt bijwonen.

Bovendien zijn er tal van andere bronnen online beschikbaar die je meer informatie geven over de geschiedenis en muziekinstrumenten in het museum. Van YouTube-video’s tot interactieve kaarten en virtuele tour-guides, er zijn verschillende manieren om het muziekinstrumentenmuseum online te ontdekken.

Of je nu een muziekliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar de geschiedenis van muzikale instrumenten, online ontdekking van het muziekinstrumentenmuseum zal je een unieke ervaring bieden die zeker indruk zal maken.

Plan je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum vandaag!

Nu je alles weet over het muziekinstrumentenmuseum in Brussel, is het tijd om je bezoek te plannen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 9.30 uur tot 17.00 uur. Plan je bezoek op een dag en tijdstip dat het beste past bij jouw schema.

De toegangsprijzen voor het museum variëren afhankelijk van je leeftijd en of je recht hebt op een korting. Studenten en senioren krijgen bijvoorbeeld korting op de entreeprijs en kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Het muziekinstrumentenmuseum is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt de metro nemen naar het station van Kunst-Wet. Vanaf daar is het slechts een korte wandeling naar het museum. Als je liever met de auto komt, zijn er verschillende parkeerplaatsen in de buurt van het museum.

Tijdens je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum kun je ook deelnemen aan een rondleiding of educatief programma. Dit is de perfecte manier om meer te leren over de geschiedenis en betekenis van de verschillende instrumenten.

Als fysiek bezoek niet mogelijk is, kun je het muziekinstrumentenmuseum ook online ontdekken. Virtuele rondleidingen en online tentoonstellingen zijn beschikbaar op de website van het museum.

Kortom, plan nu je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum in Brussel en beleef een unieke ervaring vol muziek en geschiedenis.

FAQ

Wat is het muziekinstrumentenmuseum?

Het muziekinstrumentenmuseum is een museum in Brussel dat een indrukwekkende collectie muziekinstrumenten van over de hele wereld tentoonstelt.

Wat kan ik verwachten tijdens een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum?

Tijdens een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum kun je een diverse collectie van muziekinstrumenten bewonderen, van antieke piano’s en vioolbouwers tot exotische instrumenten uit Azië en Afrika.

Wat is de geschiedenis van het muziekinstrumentenmuseum?

Het muziekinstrumentenmuseum heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1877. Het museum heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een van de belangrijkste muziekinstrumentenmusea ter wereld.

Zijn er ook tijdelijke exposities en evenementen in het muziekinstrumentenmuseum?

Ja, naast de vaste collectie organiseert het muziekinstrumentenmuseum regelmatig tijdelijke exposities en evenementen. Dit biedt bezoekers de mogelijkheid om verschillende thema’s en tentoonstellingen te ontdekken.

Waar kan ik praktische informatie vinden voor een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum?

Alle praktische informatie voor een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum, zoals openingstijden, toegangsprijzen en bereikbaarheid, kun je vinden op de officiële website van het museum.

Hoe kan ik het muziekinstrumentenmuseum in Brussel bereiken?

Het muziekinstrumentenmuseum is gelegen in Brussel en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt ook gebruik maken van verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van het museum.

Biedt het muziekinstrumentenmuseum rondleidingen en educatieve programma’s aan?

Ja, het muziekinstrumentenmuseum biedt rondleidingen en educatieve programma’s aan. Met een ervaren gids kun je meer leren over de verschillende instrumenten en hun betekenis in de muziekgeschiedenis.

Kan ik het muziekinstrumentenmuseum online ontdekken?

Ja, als je niet in staat bent om het muziekinstrumentenmuseum fysiek te bezoeken, kun je online de collectie en de geschiedenis van het museum ontdekken via virtuele rondleidingen en online tentoonstellingen.

Hoe kan ik mijn bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum plannen?

Om je bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum te plannen, kun je de openingstijden en andere praktische informatie bekijken op de officiële website van het museum. Zo kun je de beste dag en tijd kiezen die bij jouw schema passen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest